Tuesday, November 29, 2011

PANAS!!! :ADA LAGI KOMEN TENTANG KEKALAHAH SKUAD BOLASEPAK INDONESIA

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia,


Ternyata masih ada warga Indonesia yang masih angkuh dan ego untuk mengakui tentang betapa buruknya sikap penyokong mereka pada perlawanan bolasepak Sukan SEA 2011 yang lalu. Malah mereka sangat berbangga dengan keupayaan atlit mereka meraih jumlah pingat emas terbanyak dan seterusnya menobatkan Indonesia sebagai Juara Sukan SEA tanpa mereka sedar banyak kontroversi berlaku dalam aspek pengadilan kebanyakkan acara. Mereka juga enggan akur bahawa secara tradisinya pingat emas acara bolasepak di Sukan SEA walaupun kecil tetapi SANGAT SIGNIFIKAN. Apatah lagi sukan bolasepak merupakan sukan no 1 di Indonesia dan di negara-negara ASEAN yang lain.


Komen penyokong mereka adalah seperti dipaparkan di bawah ini :


Arbi Syah Arif Bawono Surya itu teman saya di Kompasiana. menurut saya tulisannya terlalu tendensius krn mengedepankan nalar saja. kekalahan timnas Indonesia (negara saya) bkn disebabkan oleh opini yg ditulis rekan Arif, krn kedua tim sebenarnya memiliki kualitas prmainan dilengkapi daya serang yg impresif. Sebenarnyalah bhw Tuhan memang punya rencana lain. Tuhan maha adil. Indonesia sudah juara umum dgn perolahen mendali yg byk. Dan disanalah Sang Maha Maha Pengasih yg tak pernah pilih kasih menunjukkan keadilanNya. Demikian, dan sekian.


Ini memberikan gambaran seolah-olah tindakan dan sikap penyokong mereka itu betul dan langsung tidak memberikan kesan terhadap mana-mana pemain yang bertanding serta tidak memberikan kesan terhadap keputusan perlawanan. Mujurlah para penyokong dan pemain Malaysia tidak memberikan reaksi yang tidak diingini walaupun mereka diasak secara amat dashyat dan sangat negatif.

Pendekar Siber : Teringat satu cerita bahawa Bung Karno pernah menyatakan bahawa bangsa Indonesia adalah bangsa merdeka dan tidak memerlukan orang luar untuk memajukan negara sendiri kepada delegasi pelabur dari Jepun yang akhirnya delegasi tersebut memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka...

No comments:

Post a Comment